Článek z Krkonošského DENÍKU 27. 12. 2010

 

Ovoce lze využít i k výtvarným účelům

 

 

Borovnice – Ovoce můžete sníst, usušit, naložit, zavařit. Nebo do něj vyřezat třeba květinový motiv. Takzvaný fruitcarving je stále populárnější a s vyřezávanými melouny či jablky se setkáváme každý rok častěji.

 

Jedním z těch, kteří něco takového opravdu umějí, je Martin Kűhnel z Borovnice. Student čtvrtého ročníku hotelové školy v Nové Pace a také pátým rokem pořadatel předvánoční výstavy vyřezávaného ovoce.

 

První zkušenosti s fruitcarvingem získal na školním kurzu. „Bavilo mě to. Vedl nás Luděk Procházka, který u nás patří k nejlepším v oboru. Začal jsem se tomu věnovat a zhruba za rok jsem připravoval první výstavu tady v Borovnici,“ říká. A nezůstalo jen u toho. Se svou tvorbou jste vyrazil i na soutěže.

 

Z Junior Carving Cupu v Třebíči mám zlatou medaili, několik ocenění jsem získal i na soutěži Gastro Hradec Králové.

 

Jak takové klání probíhá?
Někdy přivezete hotový výrobek, který následně porota ohodnotí. Většinou se ale tvoří přímo, na místě. Podle určitého zadání, na stanovený čas a s daným druhem ovoce.

 

Nebyl jste nervózní, když vám hodnotitelé koukali pod prsty?
Ani ne. Jsem zvyklý například z výstav. Tam vás lidé sledují stále.

 

Jaké druhy ovoce jsou pro vyřezávání vhodné?
Především dýně, manga, nejrůznější druhy melounů, jablka, hrušky i ananas. K tomu se používají speciální dlátka. Nejsou zrovna levná a tak například thajský nůž mám vyrobený podomácku. A službu mi udělá stejnou.

 

K jakým příležitostem se vyřezávané ovoce hodí?
Například na svatby, nejrůznější rauty nebo třeba jako ozdoba na bar. Lidé ho často objednávají také jako dárky ke svátku či k narozeninám. Velký zájem je samozřejmě i před Vánocemi či Velikonocemi k ozdobení svátečního stolu.

 

Kolik času je potřeba k výrobě jednoho kusu?
Jablko trvá zhruba deset minut, ale můžete si s ním samozřejmě hrát i mnohem déle. Tady na výstavě to však musí jít rychleji. Včera jsem jich dělal asi šedesát, dnes mě čeká zhruba stejné množství. Takže spíš používám základní vzory, bez větších složitostí. Jinak malý meloun zabere zhruba hodinu, na velkém můžu ale strávit až tři hodiny. Záleží také na tom, jestli je ovoce měkčí nebo tvrdé.

 

V jakém stádiu je tedy ideální ke zpracování?
Melouny i jablka jsou lepší v tvrdším stavu, dýně naopak měkčí. Obecně ale platí, že s tvrdším ovocem se pracuje lépe.

Jak dlouho pak jednotlivé kusy vydrží?
Určitě pět dní, někdy týden i déle. Večer je ale dobré namočit je do vody, aby trochu nasákly a pak v igelitovém sáčku uložit na noc třeba do lednice.

 

Které ovoce patří k vašim oblíbeným?
Především jsou to všechny druhy melounů, pak jablka a manga. Z melounů mám rád zelené, vzhledem k červenému vnitřku jsou hodně kontrastní.

 

Kde nakupujete?
Hlavně v obchodních domech. Nejen, že je to levnější, ale mám dobré zkušenosti i s kvalitou. Dřív jsem nakupoval v klasických zeleninách, ale často to nebylo ono.

 

Pozorujete nárůst zájmu veřejnosti o fruitcarving?
Určitě. Před pěti, šesti lety o tom nikdo moc nevěděl. Stoupá ale počet lidí, kteří to umějí a i zájem veřejnosti je stále větší. Například v hotelových školách jsou už i povinné kurzy pro studenty.

 

Martin Kűhnel je nejen šikovný tvůrce, ale také zdejší patriot. Na jeho stránkáchwww.carving.borovnice.cz proto najdete jak informace o jeho zálibě, tak o historii a dění v obci.

 

Krkonošský a Jičínský deník              27. prosinec 2010